Καλοριφέρ θέρμανση. Δείτε στο βίντεο τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε εξαέρωση στα καλοριφέρ του σπιτιού σας για μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία το χειμώνα.
Εξαέρωση καλοριφέρ και οικονομία στη κεντρική θέρμανση
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί, αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο κλειστό σύστημα νερού.
Όταν ο αέρας εισχωρήσει στο σύστημα το ζεστό νερό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει αποτελεσματικά και αυτό έχει σας αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση του συστήματος με αρνητικές φυσικά συνέπειες σε βλάβες (σε λέβητα και καυστήρα) και οικονομία.
Καλοριφέρ θέρμανση. Πώς κάνουμε εξαέρωση σε λίγα λεπτά;
- Πρώτα πρέπει να ανάψετε την θέρμανση και να περιμένετε να ζεσταθεί το νερό.
- Αρχίζοντας από τον ανώτερο όροφο και το σώμα που βρίσκεται πιο μακριά από τον λέβητα κάνουμε εξαέρωση.
- Στο πάνω μέρος του σώματος υπάρχει μια βαλβίδα εξαέρωσης που έχει τοποθετηθεί εκεί για να μπορεί να βγει ο παγιδευμένος αέρας από το σύστημα.
- Κρατείστε ένα μικρό δοχείο ή ένα σφουγγάρι κάτω από την βαλβίδα και ανοίξτε την με ένα κατσαβίδι ή με το ειδικό κλειδί.
Χρήσιμες συμβουλές για την εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ
Εξαέρωση – Το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης είναι η συχνή εξαέρωση των σωμάτων καλοριφέρ ώστε να απελευθερώνεται ο εγκλωβισμένος αέρας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ψηλούς ορόφους.
Χρήσιμες συμβουλές για την εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ.
- Θα χρειαστείς ένα ειδικό κλειδί ή ένα κατσαβίδι για να μπορέσεις να ξεβιδώσεις τη βαλβίδα.
- Η βαλβίδα εξαέρωσης συνήθως βρισκεται στο επάνω μέρος του καλοριφέρ (είτε στη δεξιά είτε στην αριστερά πλάγια πλευρά).
- Μόλις ξεβιδώσεις τη βαλβίδα, την περιστρέφουμε αργά και σταθερά έως ότου η τρύπα της να κοιτά το πάτωμα (δοχείο) για να μην λερωθούμε.
- Όταν φύγει όλος ο αέρας ξανασφίγουμε την βαλβίδα εξαέρωσης.
Τι είναι το «σώμα καλοριφέρ» | Σύστημα θέρμανσης – θερμαντικό σώμα
Το καλοριφέρ είναι ένα μέσο θέρμανσης. Κοινώς, όταν λέμε καλοριφέρ εννοούμε γενικά το σύστημα θέρμανσης. Ενώ σώμα καλοριφέρ εννοούμε το θερμαντικό σώμα με το οποίο μεταδίδεται η θέρμανση.
Το σώμα καλοριφέρ είναι μεταλλικό κατασκεύασμα από χάλυβα, σταθεροποιημένο στον τοίχο ή (παλαιότερα) στο πάτωμα & αποτελείται από τις λεγόμενες «φέτες» οι οποίες έχουν 3 – 5 κενούς στύλους ενωμένους στις άκρες τους.
Αυτές με την σειρά τους έχουν ανοίγματα στα άνω & κάτω άκρα ώστε ενσωματωμένες δημιουργούν ένα κοινό κενό. Το κενό συμπληρώνεται με το νερό του συστήματος που είναι & πηγή της θέρμανσης.
Οι ακραίες φέτες είναι διαφορετικές από τις άλλες. Η μία έχει 2 αρκετά μικρότερα ανοίγματα όπου το σώμα ενώνεται με σωλήνες νερού & η άλλη μια βαλβίδα για εξαέρωση του σώματος.
Σώματα καλοριφέρ. Πάνελ, ηλεκτρικά σώματα, Πετσετοκρεμάστρες
Εκτός αυτού του κλασσικού τύπου όπου οι φέτες είναι κάθετες με τον τοίχο, ένας άλλος πιο σύγχρονος τύπος εν ονόματι «πάνελ» έχει 2 ή περισσότερες φέτες (αν πρόκειται για μεγάλο) παράλληλες με τον τοίχο.
Οι στύλοι είναι πιο στενοί αλλά πολύ περισσότεροι, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από την διάσταση.
Ειδικά στο μπάνιο, εφαρμόζονται διαφορετικής μορφής σώματα καλοριφέρ με τους στύλους ξεχωριστούς & οριζόντιους, ώστε κάθε βρεγμένη πετσέτα να απλώνεται εκεί, προκειμένου να στεγνώσει πιο γρήγορα (πετσετοκρεμάστρες).
Επίσης, υπάρχουν & ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ που αντί για νερό χρησιμοποιούν λάδι. Αυτά είναι κλειστά, περιέχουν λάδι, έχουν μικρές ρόδες ώστε να είναι μετακινούμενα & λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.